5 superkrachten van introversie op de werkvloer. Gastcolumn door Els Catry.

Wat is de kracht van introversie op de werkvloer? Hoe geraak ik voorbij het gekakel? Wat leren we van de noden van introverte kenniswerkers op de werkvloer?  

Artemis nieuws feb 2023

5 superkrachten van introversie op de werkvloer.

1) De kampioenen van diep werk en flow!

Cal Newport (Deep Work, 2019) leert ons het belang van diep werk: ongestoord lange tijd op topniveau denkwerk presteren of nieuwe dingen leren, maakt ons productief en brengt ons in de flow. Het is een vaardigheid die goed bij introversie past. Nog meer dan extraverten halen introverten winst uit een werkomgeving die dat toelaat. Ze vinden flow in de activiteiten waarmee ze de batterij opladen en waaruit ze professionele voldoening halen. Ze hebben daarbij minder nood aan de sociale dimensie/interactie.

Introverten kunnen best voor de behoefte aan diep werk en flow opkomen en dat zo benoemen. En extraverten kunnen dit beter respecteren en er zelf inspiratie uithalen.

2) Pauze werkt… en dat zonder small talk please

Voor extraverten zijn brainstormsessies, sociale interactie, small talk aan de koffie of een telefoon met een klant een ontspanning en een ware zegen.  Introverten zijn sneller verzadigd aan die beloningen, dopamine en sociale prikkels en houden van stilte en prikkelluwe pauzes. De ‘default mode’ waarin small talk niet hoeft, is een ware zegen voor de productiviteit. Dagdromen tijdens een wandeling - alleen en zonder smartphone in de hand – nodigt uit om (onbewust) te observeren, analyseren, reflecteren. Dankzij die verveling kunnen we als kenniswerker tot diep werk komen! Introverte mensen hebben er bewust nood aan. Extraverte mensen kunnen er van leren!

3) Weg met de kantoortuin en lang leve activity based working?

  • In de ideale wereld is er een evenwicht tussen enerzijds de fysieke meetings en administratieve taken die je in een landschapsbureau kan doen en anderzijds de stille werkplekken waar je diep werk kunt verrichten. Introverten hebben meer behoefte aan die stille werkplek. Voor hen is uit die ‘cocon’ komen zelfs een uitdaging… die ze geregeld moeten aangaan, maar niet teveel, zodat hun elastiekje niet knapt!
  • Introverten verkiezen schriftelijke communicatie (bv. via chat of mail). In een landschapsbureau kan het vermoeiend zijn als collega’s te snel aan je bureau staan om iets te vragen of te vertellen. Afspraken over wanneer wel en niet gebabbeld wordt, kan hierbij helpen.
  • Het aandachtsresidu dat moet verwerkt worden bij het switchen van de ene taak naar de andere wordt zwaar onderschat. Dit is voor iedereen zo, maar introverten ervaren het als extra vermoeiend! Als kantoortuinen uitnodigen tot constante afleiding, stoorzenders en multitasking, is dat een vermoeiende en weinig productieve omgeving voor hen.

4) Een introvert-vriendelijke vergadering is een productieve vergadering.

Mensen met een aangeboren voorkeur voor introversie zullen spreken als ze vinden dat ze een toegevoegde waarde geven aan het gesprek én als ze het woord krijgen. Mensen met een aangeboren voorkeur voor extraversie denken eerder luidop na en vormen een mening tijdens het praten…

Als je de goede inzichten van een introverte collega wil, probeer dan deze tips voor productief vergaderen:

  • Bezorg de agenda vooraf zodat de introverte collega al vooraf kan nadenken
  • Vergader zuinig: enkel als dat een meerwaarde is en niet langer dan nodig en enkel met de mensen die er echt toe doen. Al te vaak hadden vergaderingen evengoed een e-mail kunnen zijn.
  • Cut the crap and get to the point. Vind het evenwicht met de ‘check-in’ die extraverten wel nodig hebben…
  • Geef introverte collega’s de kans om iets te zeggen. Doe minstens bij de start een ‘rondje’ en doe dat ook op het einde.
  • Laat waar mogelijk ruimte om na de vergadering nog te kunnen terugkomen op bepaalde items of toevoegingen te doen (bv. ideeën).
  • Benut de voordelen van wandelvergaderingen voor introverten: je hoeft leegtes niet in te vullen met small talk en je vermijdt – soms ongemakkelijk - oogcontact.

5) Tips voor recrutering

Als de bevlogen teamplayer het ideaalbeeld wordt voor quasi elke vacature, dan kan je wel wat menselijk kapitaal mislopen. Als je voor jouw afdeling graag een empathische luisteraar en een goede planner wil aantrekken, vestig daar dan in de vacature-omschrijving de aandacht op en hou er rekening mee in het sollicitatieproces. En hoe belangrijk is het dat de kandidaat een pitch-kampioen of geboren verkoper is… als dat helemaal geen skill is die nodig is voor die vacature?

Ziezo, laat het gekakel verstommen bij al deze introvert-vriendelijke wijsheid!

 *We spreken over ‘introverten’ en over ‘extraverten’ maar dat is niet zwart wit!  Introversie en extraversie worden beschouwd als één van de basisbouwstenen van persoonlijkheid. Ongeveer 30 % van de bevolking is introvert, en 30 % extravert. De overige 40% zijn ambivert en passen gedrag aan volgens situatie, context, gemoed en doelstelling.

Artemis nieuws feb 20232

Wie is Els Catry?

Els is trainer coach bij Performance Partners en verzorgt opleidingstrajecten in organisaties rond effectief en efficiënt werken voor kenniswerkers. Ze daagt professionals uit om hun persoonlijke (en team-) werkefficiëntie te verhogen, productief en veerkrachtig te blijven. De juiste dingen doen op het juiste moment op een breinvriendelijke manier is wat ze wil bereiken bij haar klanten. Daarnaast is ze docente aan de Arteveldehogeschool in de opleiding communicatie waar ze stages en praktijkervaringen coördineert en studenten coacht richting het werkveld.

Els Catry is voorzitter van Artemis Dendermonde-Ninove-Aalst

WIN EEN BOEK!

Deze inzichten over introversie komen van Ellen Jansegers, schrijver, journalist en communicatie-expert. In Zwijgen is goud belicht Ellen Jansegers alle aspecten van introversie. Wat het precies betekent, hoe het begrip is ontstaan, wat het met de hersenen doet en welke impact het heeft op relaties, werk en opvoeding. Ze gaat daarbij in tegen alle clichés en roept op om eindelijk de positieve kanten van introversie te erkennen. Ellen Jansegers wisselt theoretische inzichten af met persoonlijke anekdotes en getuigenissen van meer en minder bekende introverten, zoals premier Alexander De Croo, Sam De Bruyn, Stephanie Coorevits en prof. Stijn Baert.

Als Artemis-lid kun je het boek Zwijgen is goud winnen.

Laat voor 24 februari 2023 via dit formulier weten of je interesse hebt. Uit de inzendingen loten we drie winnaars. Zij krijgen hun eigen exemplaar thuis toegestuurd. Succes!