KMO-Rapport 2022

De financieel-economische gezondheid van de KMO in beeld. Meer vrouwelijke starters, maar ook KMO's in de problemen.

KMO rapport

Onlangs werd het nieuwste KMO-rapport van UNIZO, UCM en bedrijfsinformatiespecialist GraydonCreditsafe gepubliceerd. Daaruit blijkt dat er nog nooit zoveel zelfstandigen in België zijn geweest, maar hoe meer personeel men in dienst heeft hoe minder goed men er voor staat.

De laatste 10 jaar is het aantal kmo’s onafgebroken toegenomen, ook tijdens de coronajaren. Vooral de toename van het aantal eenmanszaken en vennootschappen zonder personeel zet zich onverminderd voort. Nooit eerder waren er zoveel ondernemingen zonder personeel in Vlaanderen: 89% van alle ondernemingen t.e.m. 49 werknemers heeft geen personeel.

Steeds meer vrouwelijk ondernemerschap, maar met kleine stapjes

De voorbije 20 jaar is het aantal vrouwelijke ondernemers gestegen, maar de laatste jaren stokt de groei. In 2021 was 35,4 procent van alle zelfstandigen in België vrouwelijk. In 2016 was dit nog 34,7 procent, in 2011 33,8 procent, in 2001 29,1 procent en in 1996 nog maar 28,1 procent.

In cijfers betekent dit dat er 405.274 zelfstandige vrouwen zijn in ons land, ten opzichte van 766.454 mannelijke zelfstandigen.

“De zelfstandigenpopulatie is dus "vrouwelijker" geworden. Bij de starters zien we zelfs relatief meer vrouwen die starten dan mannen. We zijn nu op weg naar de kaap van 40 procent. Maar het verschil blijft groot", zegt Gudrun Verschuere, algemeen voorzitter van Markant vzw.

Maar ook zorgwekkende cijfers

Bijna een derde van de kmo’s zit door de financiële reserves en moet op zoek naar extra cashmiddelen. Het zijn vooral de ondernemingen met personeel die de grote stijging van de loon-en energiekosten voelen.

Het volledige rapport kun je hier downloaden

KMO rapport