De drie ondernemerstips van Marleen Nelissen

Wat zijn jouw ultieme tips voor andere ondernemers? We vroegen het aan Marleen Nelissen, zaakvoerder van Fintegriteit.

Artemis nieuws feb 20236
Artemis nieuws feb 20237

"Wat je graag doet, geeft je tonnen energie!"

Marleen heeft TEW gestudeerd en werd tijdens haar studies gefascineerd door het ondernemerschap. Bewondering voor de durf, de vastberadenheid en inventiviteit van een ondernemer. Samen met de liefde voor een man die accountant is in hart en nieren, kwam er ook bij haar de liefde voor cijfers, boekhoudingen en balansen. Al is de mens achter de cijfers altijd heel erg belangrijk gebleven.

Na enkele jaren werken als ambtenaar en later als werknemer zet Marleen de stap naar het samen-ondernemen met haar man. Vandaag bouwt ze al 25 jaar samen met haar man en hun team aan het accountantskantoor Fintegriteit dat vooral gelooft in en supporter is van de ondernemer en ’de mens’ achter de cijfers.

Haar ondernemerstips:

1. Cijfers kunnen je zo veel vertellen en leren
Het ligt natuurlijk in de lijn van mijn beroep maar het is als ondernemer echt belangrijk om je cijfers te kennen en te begrijpen. Zorg voor een juiste en correcte boekhouding! Het geeft niet enkel gemoedsrust omdat je met alles in orde bent, ook kan je met een correcte boekhouding uit je cijfers aflezen of je goed bezig bent en waar de verbeterpunten liggen. Het helpt je ook om de juiste beslissingen te nemen.

En neen, je moet dit als ondernemer niet allemaal zelf kunnen en doen. Je moet er wel voldoende tijd voor maken en je laten begeleiden en bijstaan door mensen die dit graag en met grote vakkennis voor jou doen: administratieve krachten en accountants.

2. Leer jezelf goed kennen

Ondernemen is een harde maar mooie stiel. Je werkt heel wat uren om je zaak uit te bouwen, alles georganiseerd te krijgen en neen, geen enkel pad loopt enkel over rozen. Het vergt heel veel energie van jou als persoon en ook van je gezin.

Maar doen wat je graag doet, geeft je ook tonnen energie. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je balans in orde is: liefst meer energie krijgen dan geven… en daarvoor moet je jezelf goed leren kennen. Blijf nagaan wat je energie geeft, welke klanten je graag aantrekt en welk type personeelslid het best bij je past… bouw de branding van je bedrijf op die kennis! Zo trek je het profiel van klanten en personeel aan dat bij je past en dat geeft energie en ondernemersgoesting.

3. Ondernemers helpen ondernemers

Er is zeker een grote gunfactor onder ondernemers dus maak daar gebruik van. Ondernemen mag immers geen eenzaam beroep zijn, ook al voelt dit soms wel zo. Door te netwerken en je te verbinden met andere ondernemers kan je zo veel leren. Je komt op een netwerkavond soms zo maar de oplossing tegen van een probleem waar je zelf al zo lang mee worstelt. En voor jezelf geeft het heel veel voldoening als je collega-ondernemers hebt kunnen helpen!

Marleen is stuurgroeplid van Artemis Limburg
Meer info: www.fintegriteit.be