Meer vrouwen dan mannen beginnen als zelfstandige

Het aantal vrouwelijke ondernemers neemt elk jaar toe. Maar in totaal zijn er nog altijd veel meer mannelijke zelfstandigen. Lees het volledige artikel van De Tijd hieronder.

Afbeelding bij De Tijd artikel

Het aantal vrouwelijke ondernemers in ons land neemt ieder jaar toe. Toch vormen ze met 405.274 een minderheid tegenover de 766.454 mannelijke zelfstandigen. Zo'n 35 procent van alle zelfstandigen is een vrouw.

'Dat cijfer zit boven het Europese gemiddelde', zei Vlaams minister van Werk en Economie Jo Brouns (CD&V) dinsdag op de 'Dag van de Vrouwelijke Ondernemer'. 'Maar we hebben nog stappen te zetten.'

Bij de starters zijn er relatief meer vrouwen dan mannen. 'We zijn daardoor op weg naar de kaap van 40 procent. Maar het verschil blijft groot', zei Gudrun Verschuere, algemeen voorzitter van Markant vzw.

Vrouwen ervaren meer drempels dan hun mannelijke collega's bij het opstarten van een zelfstandige activiteit. Volgens vrouwelijke ondernemers kunnen specifieke maatregelen helpen om de stap naar ondernemen te vergemakkelijken. Dat kan gaan van dienstencheques voor naschoolse opvang in eigen huis, het flexibeler maken van de kinderopvang, het opvoeren van meer vrouwelijke rolmodellen in de media en het opzetten van begeleidings- en adviestrajecten.

Van de startende vrouwen kiest 46 procent voor een voltijds zelfstandig bestaan en 52 procent voor een activiteit in bijberoep. Het overige kleine deel kan worden geclassificeerd als 'actief na pensioen'. Bij mannen gaat het om respectievelijk 61 procent voltijds en 36 procent in bijberoep. 44 procent van alle vrouwelijke zelfstandigen heeft een vrij beroep. Bij de mannen is dat 27 procent. In de vrije beroepen is de verdeling intussen bijna gelijk, met 54 procent mannen tegenover 46 procent vrouwen.

MARC DE ROO
14 februari 2023 20:57 in De Tijd
Bekijk het artikel: Meer vrouwen dan mannen beginnen als zelfstandige | De Tijd