Anneke Govaerts. Over het brein, migraine en de wereld gezonder maken. Volzet

21 okt

Georganiseerd door ARTEMIS LEUVEN

Lokale activiteit

Voor leden en niet-leden

Contact Carla Van Moer

She has the brains: Anneke Govaerts. Neurologe. Auteur van een boek over migraine. Mama en actieve duizendpoot die zich inzet voor een betere geestelijke gezondheidszorg wereldwijd.

Anneke Govaerts is een buitengewoon arts die weet te inspireren met haar enthousiasme en engagement. Ze zal dieper ingaan op haar kennis over migraine en laat ons zien hoe je je ook als arts kan engageren voor een gezondere wereld.

Sinds 2000 werkt ze in het regionaal ziekenhuis van Tienen als neurologe en sinds 2008 is ze er diensthoofd. Ze is ook consulente in de Alexianen Zorggroep Tienen, een psychiatrisch ziekenhuis. Daar beoefent ze, samen met 3 collega’s en een assistente, algemene neurologie.

Ze is getrouwd met Rik, die prof neurologie is in UZ Leuven en hij is gespecialiseerd in dementie. Samen hebben ze 4 kinderen.
Als kind woonde ze in de Kempen waar ze schoolliep bij de zusters van Vorselaar (KVR-instituut). Nadien studeerde ze geneeskunde in Diepenbeek en later in Leuven. Na de assistentenjaren woonde ze nog een jaar in Chicago, waar ze in een slaapcentrum mocht werken.

Het specialisme Neurologie behandelt patiënten met neurologische aandoeningen en klachten zoals onder andere bewegingsstoornissen, hoofdpijn, epilepsie, slaapstoornissen, problemen met het geheugen en het verwerken van informatie.

De hersenen zijn iets mysterieus, er valt nog zoveel over te ontdekken. Veel patiënten komen bij haar met klachten over hoofdpijn en soms gaat dit over migraine, waar nog heel wat misvattingen over zijn. Het boek dat Anneke samen met 2 collega’s schreef bundelt alles wat je er moet over weten. Het is een houvast die gewortelde misverstanden uit de wereld tracht te helpen en zelfbehandeling met een overdosis medicijnen voor wil zijn. Ontdek en leer mee-r. Hoe zit het mechanisme van migraine in elkaar? Wat zijn de symptomen en welke triggers lokken een aanval uit? Wat doe je het best tijdens een aanval? Kan je migraine preventief bestrijden? Het antwoord op die laatste vraag is ja: met eenvoudige aanpassingen in je dagelijks leven kan je je migraineaanvallen de baas blijven.

Anneke is niet zomaar een geneesheer-specialist. Ze wil met haar kennis en enthousiasme ook daadwerkelijk een bijdrage leveren aan een betere wereld. Een bezoek aan Rwanda en Congo met Fracarita in 2019 overtuigde haar om projecten te steunen, vooral in de sector van de geestelijke gezondheidszorg.

Buiten haar liefde voor de neurologie houdt ze van dansen, koken, congressen, feestjes en snuisteren op vintagemarktjes.


Spijtig! Alle beschikbare plaatsen voor deze activiteit zijn reeds bezet.