Connect - Ons koloniaal verleden

30 jan

Georganiseerd door ARTEMIS BRUSSEL

Lokale activiteit

Voor leden en niet-leden

Contact Artemis Brussel

Artemis zal geschiedenis schrijvenaan de hand van dit grootse nieuwjaarsfeest dat een samenwerking is tussen Leuven en Brussel.


https://www.youtube.com/watch?v=_-l2Rm5_s1Y


Wij zetten Herlinde Leyssens in de schijnwerpers als auteur van het boek "Kongokorset."

http://www.herlindeleyssens.be/Herlinde Leyssens studeerde Taal- en Letterkunde in Leuven. Naast moeder van drie dochters was ze 25 jaar zelfstandig ondernemer in Lennik, waar ze het architectenbureau Licence to Build en de feestzaal De Architect runde. In het archief van het Afrikamuseum in Tervuren ontdekte ze een schat aan brieven, dagboeken en foto’s van de Brusselse Gabrielle Deman. Deze vondst werd het startschot van haar schrijverscarrière. In de zomer van 2018 debuteerde ze bij Uitgeverij Vrijdag met “Kongokorset”. Inmiddels is haar roman aan de vijfde druk en meer dan vijfduizend exemplaren toe.

 

KONGOKORSET: is het unieke levensverhaal van Gabrielle Deman, de eerste blanke vrouw die te voet Kongo-Vrijstaat doorkruiste (1904-1907). Deze auteurslezing handelt over het intrigerende leven van dit Belle Epoque buitenbeentje. Zij was de dochter van de Brusselse boekhandelaar-uitgever Edmond Deman, die in het Brussel van 1900 opgroeide tussen de kunstenaarsvrienden van haar vader: Léon Spilliaert, oncle Maurice (Maeterlinck) en oncle Théo (Van Rysselberghe). Maar zij wilde wetenschapster en ontdekkingsreizigster worden. De historische achtergrond van het gevecht voor vrouwenrechten en ons koloniale verhaal blijft brandend actueel. Ook het unieke beeldmateriaal en de passionele tandem van Gabrielle en Herlinde, twee vrouwen die voluit voor hun dromen durven te gaan, maken je aanwezigheid absoluut de moeite waard.


Verloop van de avond:

19u: ontvangst met cava en snacks

19u45: voorstelling beloftes en kandidates womed award

20u: Herlinde Leyssens

20u45: walking dinner met open bar, verzorgd door brasserie Tembo

  • tartaar van zalm
  • salade van groene asperges, chorizo, zongedroogde tomaatjes en parmezaanse kaas
  • garnaalkroketten met bisque
  • doradefilet sauce vièrge
  • wok van rundfilet met krokante groenten
  • selectie van zoete desserts


Wij verloten 5 duo-tickets voor het Afrikamuseum en 5 boeken van Herlinde Leyssens, die ze persoonlijk zal signeren.


Gratis annuleren is enkel mogelijk tot en met 20 januari 2020. Daarna kan het inschrijvingsgeld omwille van het engagement met de cateraar niet meer worden terug betaald.

De inschrijvingen voor deze activiteit zijn afgesloten sinds 20-01-2020.