Hoe zou het zijn met Alexandra Limage, winnares WOMED Award 2017

Alexandra Limage, voorzitter van Artemis Limburg is sinds 1999 zaakvoerder van Sprint Transport in Houthalen-Helchteren. In 2017 won ze de WOMED Award en werd ze ‘Onderneemster van het Jaar’. Wij willen graag weten hoe het haar sindsdien is vergaan.

Feb 202215

Het is nu 5 jaar geleden dat je ‘onderneemster van het jaar’ werd. Was het winnen van de WOMED Award een schakelpunt voor jou persoonlijk en voor je bedrijf?
Het winnen van de WOMED Award was voor mij absoluut een gamechanger. De aandacht die deze award meebracht heeft heel wat in beweging gezet. Voor mijn deelname werkte ik vooral binnen de vier muren van mijn bedrijf, vandaag ben ik een rasechte netwerker geworden. Er zijn sindsdien heel wat mensen en dingen op mijn pad gekomen, en daar ben ik oprecht heel blij mee.

Ook de afgelopen twee jaar heeft de coronacrisis een grote impact gehad op jouw business. Hoe ben je die moeilijke periodes te boven gekomen?
We werkten tot voor corona vooral voor bedrijven die in de retail zaten, bedrijven als AB Inbev en H&M bijvoorbeeld. De eerste drie maanden van de crisis hadden we meteen een terugval van 70%. Het enige wat overeind bleef was medisch transport en transport voor de voedingssector. Toen heb ik de tijd genomen om strategisch na te denken over de toekomst van ons bedrijf. Welke klanten passen bij ons, welke niet meer, en daar schoon schip in gemaakt. De juiste klik met klanten, medewerkers en leveranciers is vandaag cruciaal binnen ons bedrijf. We hebben ook een hele rebranding doorgevoerd en een nieuwe website gelanceerd. Corona heeft voor een stevige reshuffle gezorgd, maar wel eentje die zorgt dat we klaar zijn voor de toekomst. De afgelopen maand januari was onze beste ooit.

Je bent heel actief in allerlei netwerken, je bent een mentor voor andere onderneemsters en neemt deel aan verschillende panels en commissies. Sinds dit werkjaar ben je ook voorzitter van Artemis Limburg. Wat heb je al kunnen bereiken met je engagement?
Ik help zelf heel graag onderneemsters verder. Toen ik startte als onderneemster 14 jaar geleden miste ik soms wel die hulp van anderen. Ik reik daarom graag de hand aan anderen. Voel ik de passie en vlammende ambitie van onderneemsters, dan help ik hen graag verder. Laat mij maar de booster zijn voor ondernemerschap!

Ik merk ook dat er heel veel initiatieven om starters te helpen, en ook heel veel voor gevestigde waarden te ondersteunen, maar daartussen zit nog een grote groep ondernemers die ook nood hebben aan coaching en een klankbord. Daar zet ik me graag voor in.

Binnenkort wordt de eerste Dag van de Vrouwelijke Ondernemer gelanceerd. Kan zo een dag het verschil maken?
Vrouwen hebben het nog steeds moeilijker om te starten met ondernemen. Dus ja, als zo een dag vrouwen een extra push kan geven, graag! Vrouwen pakken zaken toch anders aan dan mannen. Ze ondernemen met meer empathie en denken elke stap goed door. Medewerkers die werken voor vrouwelijke bazen zijn procentueel gelukkiger. Dus go for it dames!

Alexandra Limage2

TIPS

Als er één tip is die jij zou willen meegeven aan andere onderneemsters, wat zou dat dan zijn?

  1. Spring! Heb je een ondernemerskriebel en de passie voor een idee, ga ervoor! Er komt nooit een beter moment om te beginnen.
  2. Ondernemen is nooit een one-woman-show, ook al start je alleen. Zorg voor een netwerk. Of zorg voor contacten met een sterk netwerk. Bouw een basis uit met klankborden.
  3. Bel je concurrenten op en vraag die de kleren van het lijf. Deel je ervaringen en struggles, ze geven je graag advies. Niets gevraagd is niets gewonnen.

Bedankt Alexandra!

Meer info