De vrouw van 1 miljoen. Gesprek met Véronique Bockstal.

In  haar boek 'De vrouw van 1 miljoen' richt Véronique Bockstal zich tot onderneemsters die de ambitie hebben om naar een omzet van €1 miljoen en meer te schalen.

1 Artemis nieuws5

Vrouwelijke ondernemers zijn in de minderheid. Ze starten minder snel een bedrijf, blijven langer zonder medewerkers, en vragen en krijgen minder financiering. Het ontbreekt hun nochtans niet aan ambitie en talent om een succesvol bedrijf te bouwen. In 'De vrouw van 1 miljoen' richt Véronique Bockstal zich tot onderneemsters die de ambitie hebben om naar een omzet van €1 miljoen en meer te schalen. Wij kregen de kans Véronique een paar prangende vragen te stellen.

Véronique Bockstal is onderneemster, docent en auteur. Ze startte in 2019 in samenwerking met hogeschool UCLL een acceleratorprogramma specifiek voor female founders. Via het programma en haar eigen bedrijf, outgrow, begeleidt ze onderneemsters bij het schalen naar en voorbij €1 miljoen omzet. Daarnaast doceert ze ondernemen, leiderschap en marketing aan UCLL.


Waarom is het nodig om een ondernemersboek te schrijven speciaal voor vrouwen? Zijn vrouwelijke ondernemers zoveel anders dan mannen?

Ondernemen is genderneutraal. Vrouwen hebben niet minder ambitie, passie of talent om succesvol te ondernemen. Het waarom voor een boek dat zich richt naar vrouwelijke ondernemers ontstond tijdens mijn start-up traject met Wheatless &More, mijn eerste echt bedrijf. Ik merkte bij mijn vrouwelijke co-founder en mezelf, en bij onderneemsters in de incubatoren die we frequenteerden, dat er bij onderneemsters andere dingen in de weg zaten dan bij ondernemers. Na de verkoop van mijn start-up verdiepte ik me in de groeidrempels waar vrouwen meer dan mannen tegenaan lopen en stootte op een universeel probleem. Algemeen is een derde van de ondernemers vrouw en van alle vrouwelijke ondernemers haalt twee derden nooit een omzet van €100.000 en 93% nooit €1 miljoen. Die hallucinante cijfers zetten me aan om een acceleratorprogramma specifiek voor onderneemsters op te zetten wat na twee edities ook leidde tot dit boek.


Onderzoek wijst uit dat als vrouwen extern kapitaal ophalen, ze zelfs beter presteren dan mannelijke ondernemers. Hoe verklaar je dat?

Hiervoor zijn verschillende verklaringen. Onderneemsters pitchen minder ambitieuze maar meer realistische plannen. Ze halen dan ook vaker de vooropgestelde targets zodat investeerders die instappen minder risico lopen. Cijfers over de default percentages bij bankleningen vertellen hetzelfde verhaal. Vrouwen zijn betere terugbetalers dan mannen en dit terwijl ze hogere rentes aangerekend krijgen. Er wordt vaak gezegd dat vrouwen risicoaverser zijn dan mannen. Risico nemen is volgens mij meer situatie- dan gendergebonden maar algemeen zijn vrouwen risicobewuster dan mannen. We hebben dat mee vanuit ons brein, onze hormonen en onze opvoeding. We moeten dat niet betreuren maar dat net uitspelen. Onze prognoses zijn misschien minder ambitieus maar zijn haalbaarder. De discussie die nu speelt is of vrouwen moeten leren pitchen zoals mannen om meer kapitaal op te halen of dat mannelijke investeerders zich moeten inleven in de ‘vrouwelijke’ manier van pitchen en hun beoordelingsstandaarden moeten bijstellen.


Waarom vind jij het belangrijk om vrouwelijk ondernemerschap te stimuleren? Is dat nog altijd nodig?

De cijfers zoals hierboven aangegeven spreken voor zich. Er is veel onderbenut vrouwelijk talent, niet alleen in ondernemen trouwens. Succesvolle ondernemers zorgen voor welvaart, niet alleen voor zichzelf, maar ook al hun stakeholders (medewerkers, (toe)leveranciers, kapitaalverschaffers, …). Hoe meer succesvolle ondernemers, los van gender, hoe beter voor de economie en ruimer, de maatschappij.


Welke tip(s) wil jij onze Artemis-leden meegeven, zowel starters als doorgewinterde fempreneurs?

Zet jullie self-limiting beliefs, alle beperkende overtuigingen, die je jezelf oplegt opzij. Je raakt daar nooit echt vanaf maar je kan er wel leren mee omgaan. En wacht niet op het juiste moment, het perfect product of de perfecte dienst, het gevoel dat je voldoende weet of ervaren hebt, … Zoals de beginquote in mijn boek aangeeft: Perfect means never.


Te gast bij Artemis

Begin 2022 is Véronique Bockstal te gast bij Artemis. Op 25 januari geeft ze een boeiende interactieve workshop voor Artemis Leuven en Limburg, waarbij ze de leringen van haar boek illustreert aan de hand van concrete getuigenissen van twee onderneemsters die haar traject hebben gevolgd. Echt de moeite waard, dus schrijf je snel in.
Op 21 april komt Véronique haar boek voorstellen bij Artemis Kempen. Op beide evenementen ontvangt iedere deelnemer een exemplaar van het boek: ‘De vrouw van 1 miljoen’.
(Data onder voorbehoud gezien mogelijke wijzigingen in coronamaatregelen.)

Win een boek

Wil je nu al graag je boek ontvangen? Als Artemis-lid kun je het boek van ‘De vrouw van 1 miljoen’ winnen.
Laat voor 1 januari 2022 via dit formulier weten of je interesse hebt. Uit de inzendingen loten we 3 winnaars. Zij krijgen hun eigen exemplaar thuis toegestuurd. Succes!  

1 Artemis nieuws6