Gastcolumn An Vandenberk: Mijn reis als duurzame mode-creator

"Voor mij is duurzaamheid en inclusiviteit niet alleen een zakelijke beslissing, het is een levensstijl en een bron van voldoening en betekenis", zegt An Vandenberk, auteur van deze gastcolumn van Artemis nieuws.

Artemis nieuws december 2023 B16

In een wereld die voortdurend in beweging is, ben ik vastberaden om mijn steentje bij te dragen aan een betere toekomst. Als duurzame lederambachtsvrouw en modemaker is mijn pad geplaveid met twee fundamentele waarden: duurzaamheid en inclusiviteit.

Passie voor duurzaamheid begon al op jonge leeftijd, door iets waardevols te creëren uit oude materialen. Een oude jeans en lederen laarzen toverde ik op mijn 14de om tot mijn eerste upcycled rugzak. Dit leidde tot mijn focus op upcycled leder, waarbij oude lederen objecten, kledingstukken en zelfs deadstock leder een nieuw leven krijgen. Het is een bewuste keuze om materialen te hergebruiken. De ecologische voetafdruk verminderen en bijdragen aan een circulaire economie.

In mijn atelier in Schaarbeek maak ik unieke en stijlvolle handtassen op maat die ook de schoonheid van duurzaamheid weerspiegelen. Elk stuk heeft een verhaal, een geschiedenis.

Daarnaast kan je er ook "This Is No Disco," mijn duurzaam en inclusief kledinglabel gemaakt van bamboestoffen komen ontdekken. De tijdloze collectie, "Just be you in Bamboo," is meer dan alleen kleding; het is een statement. Eén enkele collectie in kleine oplages, geen overstocks, noch afprijzingen, maar unieke stukken uit bamboe, volledig geproduceerd in Portugal.

Duurzaamheid gaat verder dan materialen en zo lokaal mogelijke productie alleen. Inclusiviteit is een ander belangrijk aspect van mijn onderneming. Mijn kledingstukken zijn genderneutraal en staan voor de overtuiging dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn, ongeacht hun achtergrond, lichaamstype of genderidentiteit of kledingstijl. Ik creëer kleding voor alle individuen, omdat diversiteit de essentie is van ware schoonheid. Als individu heb ik geleerd dat inclusiviteit de kern is van menselijke verbondenheid. Het inspireert me dagelijks om een omgeving te creëren waarin iedereen zich geaccepteerd en gewaardeerd voelt.

Voor mij is duurzaamheid en inclusiviteit niet alleen een zakelijke beslissing, het is een levensstijl en een bron van voldoening en betekenis. Het is mijn kleine bijdrage om een positieve verandering teweeg te brengen in de wereld en een erfenis achter te laten die verder reikt dan winstcijfers.

Het is echter niet altijd gemakkelijk om deze weg te blijven volgen in een maatschappij waar alles heel snel gaat, er een overaanbod van goederen en diensten is en een massa aan communicatie. Het is een langzame weg van vallen, weer opstaan en doorgaan. Altijd met veel mooie geleerde lessen in mijn rugzak. Doorzetten is de boodschap!

In deze wereld vol uitdagingen, omarm ik de verantwoordelijkheid om te blijven innoveren, creëren en inspireren. Met upcycled leder en bamboestoffen als mijn canvas, blijf ik me inzetten voor een duurzamere, inclusievere toekomst. Doe met me mee op deze reis, want samen kunnen we echt het verschil maken.

Artemis nieuws december 2023 B17

Wie is An Vandenberk?

An Vandenberk is een Brusselse lederambachtsvrouw en bezieler van het duurzaam & inclusief kledingmerk "This Is No Disco". Met dit merk werkt ze sinds 2016 aan "Making fast fashion out of fashion". Haar laatste collectie "Just be you in bamboo" werd via een crowdfundingcampagne gefinancierd. An is lid van Artemis Brussel.

Contact An

www.anvandenberk.be