Gastcolumn door Katrien Vermeire

“Er staat een nieuwe generatie klaar, de maatschappij van morgen. Een maatschappij waarin vrouwelijk ondernemen hopelijk de normaalste zaak van de wereld is.” . Katrien Vermeire is auteur van deze gastcolumn van Artemis nieuws.

Artemis artikels dec 20222

Wat is duurzaam ondernemen? Voor mij is dat op een positieve manier impact creëren. En dat hoeft niet altijd gelinkt te zijn aan een bedrijf. Je kan op verschillende manieren je stempel drukken op een maatschappij. Als zaakvoerder, als medewerker, als vrijwilliger of gewoon als iemand met veel goesting en passie. Ik draag die visie graag uit, vooral ook naar jonge mensen. Naar mijn dochter, maar ook naar de studenten aan wie ik lesgeef aan de Arteveldehogeschool. Deze nieuwe generatie nu al mobiliseren om op een positieve manier impact te creëren is een van mijn drijfveren. Zij vormen de maatschappij van morgen. Een maatschappij waarin vrouwelijk ondernemen hopelijk de normaalste zaak van de wereld is.

Want dat is een absolute must: alle talenten naar boven halen en meisjes en vrouwen stimuleren om te ondernemen of een ondernemende houding aan te nemen en om hun stempel op de maatschappij te drukken. Daarom wil ik samen met andere vrouwelijke ondernemers een roadshow uitwerken voor scholen. Met de juiste insteken en voorbeelden inspireren we meisjes om na te denken over een toekomst als ondernemer. We delen niet alleen succesverhalen maar maken ook duidelijk dat ondernemen niet vanzelf gaat. We tonen hen dat het ok is om te springen, om te vallen, om terug op te staan en gewoon opnieuw te proberen. Dat geen enkele drempel te hoog is, als je maar probeert.

Al besef ik dat het niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is. Het is aan mezelf en aan anderen om te tonen hoe het kan, hoe ze beslissingen nemen waar ze zich goed bij voelen en hoe je verschillende rollen in je leven kan aannemen. Zo verhogen we de kansen voor iedere vrouw om te ondernemen, maar ook om te leren van elkaar. En dat geldt niet alleen voor vrouwen natuurlijk, maar voor alle mensen los van hun geslacht, overtuigingen, herkomst, … samen: een mooie mix die het ondernemersmilieu in beweging brengt.

Hoe stimuleer je mensen nu om te ondernemen? Hoe geven we jonge mensen kansen? Hoe mobiliseren en inspireren we een nieuwe generatie jongeren? Hoe leren we hen om verantwoordelijkheid op te nemen? Als wij onze ervaringen op die vragen kan meegeven, dan dragen we ons steentje bij aan duurzaam ondernemerschap. Want ondernemen is hard werken, maar de maatschappij en het vrouwelijk ondernemerschap op een positieve manier mee vormgeven geeft ook zeer veel voldoening.


Artemis artikels dec 20222

Wie is Katrien Vermeire?

Katrien Vermeire is managing partner en leading lady bij premium audiovisueel productiebedrijf John & Jane. Ze stuurt haar team van believers aan, met aandacht voor opleiding, coaching en persoonlijke ontwikkeling. Tijdens de covidpandemie ontpopte Katrien zich tot Jeanne d’Arc van de eventindustrie. Ze werd het gezicht van #SoundOfSilence, een spreekbuis voor alle bedrijven, ondernemers en werknemers in de sector. Vandaag wil ze vooral haar visie op duurzaam en vrouwelijk ondernemerschap verder vormgeven, ondersteund door andere sterke madammen.

Katrien Vermeire was onlangs te gast in de podcast Sustainababbels, de grootste Vlaamse podcast over duurzaam ondernemen. In de podcast Sustainababbels gaat Britt Buseyne met ondernemers in dialoog over duurzaamheid, verandering en positieve impact. Een echte aanrader: www.brittbuseyne.be/podcast

www.johnandjane.be