Gastcolumn door Patricia Laureys: Iedereen ondernemer

"Ondernemend zijn is, veel meer dan een statuut, een attitude. Eén waar zowel het individu als de samenleving beter van wordt", zegt Patricia Laureys, auteur van deze gastcolumn van Artemis nieuws.

Artemis nieuws september 202310

‘Meer vrouwen dan mannen beginnen als zelfstandige’ kopte De Tijd onlangs, maar de kloof is nog steeds groot waarbij mannelijke ondernemers nog steeds in de meerderheid zijn. Concreet waren er, volgens De Tijd, in 2021 405.274 zelfstandige vrouwen in ons land, ten opzichte van 766.454 mannelijke zelfstandigen.

Ik vraag me dikwijls af hoe anders onze samenleving zou zijn indien er maar één type statuut zou bestaan: iedereen ondernemer. Het zou alvast veel mensen meer uitdagen, vrouwen en mannen. Uiteindelijk gaat het over het nemen van verantwoordelijkheid privé en professioneel en zo impact te hebben.

Als ik terugblik op mijn eigen carrière, had ik het geluk om te mogen ‘ondernemen’ bij mijn eerste werkgever. Pas na 10 jaar ben ik, tegen de zin van mijn ouders, zelfstandige geworden. Deze activiteit heb ik uitgebouwd tot een consultancy bedrijf van betekenisvolle grootte. Mijn focus was een ‘eerlijke business runnen’ waar kwaliteit voorop stond en zo kwam de groei vanzelf. Wat ik miste tijdens het runnen van mijn bedrijf en realiseren van projecten was een lange termijn impact bij onze klanten. Dat heb ik gevonden in de combinatie met het opnemen van bestuursmandaten, vrijwillig en in bedrijven, een activiteit die ik tot op vandaag doe bij o.a. Vrouwennet vzw (de nieuwe benaming van Markant vzw) waar ik aan de wieg stond bij de oprichting van Artemis Brussel. Ook op dat vlak van bestuursmandaten is er een positieve evolutie merkbaar qua percentage vrouwelijke bestuurders, al verloopt de verandering nog steeds traag.

De verkoop van mijn bedrijf anderhalf jaar terug, gaf ruimte om nieuwe initiatieven te nemen. Ik ben als business angel in drie start ups gestapt waar ik kapitaal, mijn ervaring en netwerk deel met jonge ondernemers. Wist u trouwens dat er slechts drie procent vrouwelijke business angels zijn in België? Toch wel opmerkelijk weinig ten opzichte van de hierboven vermelde verhouding vrouwelijke en mannelijke ondernemers. Ook daar hebben we nog een uitdaging voor de toekomst. Daarnaast ben ik een nieuwe uitdaging aangegaan in Canada waar ik ondernemende werknemers graag ondersteun vanuit mijn expertise, want daar is waar het bij mij ook allemaal startte.

Ondernemend zijn is, veel meer dan een statuut, een attitude. Eén waar zowel het individu als de samenleving beter van wordt, dat is mijn overtuiging.

Ik hoop dat de zomer ook u inspireerde en dat we elkaar mogen ontmoeten op één van de komende Artemis-activiteiten.

Artemis nieuws september 202310

Wie is Patricia Laureys?

Patricia Laureys is één van de founders van Artemis Brussel en is een succesvolle onderneemster en business angel. Daarnaast zetelt ze in Raden van Bestuur van bedrijven maar ook bijvoorbeeld bij Vrouwennet vzw, het huis van Markant, Best Pittig en Artemis.

Contact Patricia