Minister Brouns verlengt het project FEMPRENEURS

Vlaams minister van Economie en Werk Jo Brouns geeft een boost aan het vrouwelijk ondernemerschap in Vlaanderen geven. Hij verlengt daarvoor het project “Fempreneurs”.

Fempreneurs
Fempreneurs2

Slechts 37% van de Vlaamse ondernemers is een vrouw. Vlaams minister van Economie en Werk Jo Brouns vindt dit te weinig en wil een boost aan het vrouwelijk ondernemerschap in Vlaanderen geven. Hij verlengt daarvoor het project “Fempreneurs”. Met dat project worden vrouwen begeleid en versterkt in hun traject naar en tijdens hun ondernemerschap. Het project, dat uitgevoerd wordt door Vrouwennetwerk vzw loopt deze zomer af, maar minister Brouns kondigde woensdagavond bij Vrouwennetwerk vzw een verlenging aan. Via o.a. vrouwelijke rolmodellen die optreden als mentor voor andere vrouwelijke ondernemers en workshops moeten er de komende drie jaar 730 extra vrouwelijke ondernemers bereikt worden.

“Het zou anno 2024 even evident moeten zijn voor vrouwen als voor mannen om hun eigen bedrijf op te starten en te leiden. Toch blijkt dat in Vlaanderen, maar ook in de rest van Europa, nog niet altijd het geval te zijn. 37% van de Vlaamse ondernemers is vandaag een vrouw, wat toch opvallend minder is dan hun mannelijke tegenhangers. Met het project “Fempreneurs” dragen we op een positieve manier bij om meer vrouwen richting ondernemerschap te begeleiden. Dat is een goede zaak, want vanuit Vlaanderen hechten we veel belang aan ondernemerschap. Het creëert meerwaarde en zorgt voor welvaart en innovatie. Ik maak dan ook graag middelen vrij om het project de komende drie jaar verder te laten lopen.” – Vlaams minister van Economie en Werk Jo Brouns

Hoewel de kloof tussen mannen en vrouwen op vlak van ondernemerschap in ons land jaar na jaar verkleint en het percentage vrouwelijke ondernemers volgens cijfers van de FOD Economie in België hoger ligt dan het Europees gemiddelde, is een aandeel van 37% vrouwelijke ondernemers nog steeds beperkt. “Vrouwelijk ondernemerschap is nochtans goed voor onze economie. Vrouwen zorgen voor jobcreatie met meer focus op een goede balans tussen werk en privé, en ondernemingen met vrouwen aan het roer blijken ook minder snel failliet te gaan”, zegt Vlaams minister van Economie en Werk Jo Brouns.

Fempreneurs

Minister Brouns geeft daarom een boost aan het vrouwelijk ondernemerschap. Dat kondigde hij woensdagavond aan op een event van Unizo en Vrouwennetwerk vzw in het kader van de dag van de vrouwelijke ondernemer. Het project “Fempreneurs” zal daartoe met drie jaar verlengd worden.

Claire Selis, directeur Vrouwennet vzw reageert heel tevreden op deze aankondiging. "Vrouwelijke ondernemerschap zit in de lift. Dat voelen en zien we elke dag in de praktijk. Maar het blijft belangrijk om een podium te bieden aan vrouwelijke rolmodellen, vrouwelijke mentoren naast startende onderneemsters te zetten en ze elkaar laten inspireren. Met Fempreneurs willen we blijven pionieren in het stimuleren van vrouwelijk ondernemerschap."

Fempreneurs werd in 2022 opgestart. Het project koppelt (startende) vrouwelijke ondernemers aan gepassioneerde en ervaren onderneemsters die bereid zijn hun expertise te delen. Het initiatief bleek een succes, want tot nog toe werden 600 zelfstandige ondernemende vrouwen bereikt. “Gezien deze cijfers en het maatschappelijk belang van dit project, was de beslissing voor een verlenging snel genomen”, aldus minister Brouns. Het is de bedoeling om de komende 3 jaar 730 extra vrouwelijke ondernemers te bereiken.

www.fempreneurs.be
Foto's: Sarah Embrechts

Fempreneurs4