Netwerktips: met deze do’s en don’ts word jij een ster in het netwerken

Netwerktips: waardevolle contacten opbouwen doe je zo!

Artemis nieuws september 202325

Netwerken is van onschatbare waarde, zowel in onze professionele als persoonlijke levens. Hoewel de wereld om ons heen steeds technologischer wordt, blijft authentiek menselijk contact de grote succesfactor in het zakendoen. Door te netwerken leggen we waardevolle contacten, ontdekken we nieuwe mogelijkheden en leren we bij van elkaar. Hoewel netwerken op het eerste gezicht misschien eenvoudig lijkt, zijn er enkele cruciale tips om ervoor te zorgen dat we echte duurzame relaties opbouwen. Er staat een boeiend, nieuw netwerkjaar voor de boeg. Met deze do’s en don’ts haal jij er alles uit!

Do's:

Neem initiatief: Zoek actief naar netwerkopportuniteiten die bij jou passen. Word lid van netwerkverenigingen (zoals Artemis) en doe mee aan activiteiten om nieuwe mensen te ontmoeten. Wees proactief en onderneem actie om nieuwe contacten te leggen. Aarzel niet om contact op te nemen met mensen die je bewondert of met wie je gemeenschappelijke interesses hebt.

Wees authentiek: Blijf altijd trouw aan jezelf tijdens het netwerken. Mensen waarderen oprechtheid en echtheid. Toon oprechte interesse in anderen en stel open vragen om waardevolle gesprekken te stimuleren.

Investeer in langdurige relaties: Richt je op het opbouwen van betekenisvolle, duurzame relaties in plaats van te focussen op korte termijn doelen. Voeg zelf ook waarde toe aan je netwerk. Netwerken gaat niet alleen om nemen, maar ook om geven, dus wees bereid anderen te helpen zonder direct iets terug te verwachten.

Luister met aandacht: Tijdens gesprekken is het essentieel om actief te luisteren naar wat anderen te zeggen hebben. Toon oprechte interesse en stel relevante vragen. Op die manier toon je respect en vergaar je waardevolle inzichten.

Don'ts:

Niet alleen maar krijgen: Netwerken draait niet alleen om wat je kunt krijgen, maar ook om wat je kunt geven. Vermijd egocentrisme en concentreer je niet uitsluitend op je eigen behoeften. Het delen van kennis, middelen en contacten is van essentieel belang bij het opbouwen van sterke relaties.

Wees niet te opdringerig: Niemand houdt van opdringerige mensen. Respecteer persoonlijke grenzen en geef anderen ruimte. Forceer geen connecties en probeer niet te snel iets te verkopen. Niet elk contact moet onmiddellijk tot een verkoop leiden. Vertrouwen opbouwen kost tijd, dus neem de tijd.

Vermijd negativiteit: Negativiteit kan een grote invloed hebben op je netwerk. Vermijd klagen over anderen, roddelen of negatieve opmerkingen maken over concurrenten, want dit kan je reputatie schaden. Richt je in plaats daarvan op positieve en constructieve gesprekken.

Vergeet niet op te volgen: Dit is een van de meest voorkomende fouten na het netwerken. Stuur altijd een bedankje naar de mensen met wie je hebt gesproken via e-mail of LinkedIn. Volg eventuele vervolgacties op en onderhoud de relatie door regelmatig contact te houden. Zorg dat jouw profiel makkelijk te vinden is op kanalen zoals LinkedIn en www.artemis.be/wie-is-wie

Artemis nieuws september 202326

TIP

Bijeenkomsten zoals die van Artemis zijn een perfecte plek om de kunst van het netwerken te ontwikkelen in een inspirerende, warme en laagdrempelige omgeving. Met de juiste positieve ingesteldheid en een langetermijnvisie kun je sterke en waardevolle relaties opbouwen die direct of indirect zullen renderen op professioneel of persoonlijk vlak. Blijf trouw aan jezelf, neem initiatief en investeer in duurzame verbindingen.

Met deze tips ben je goed op weg om te schitteren in het netwerken.