Yolopreneur. Hoe jezelf positief overbodig maken als ondernemer. Een gesprek met Karen Dendas.
In haar boek 'Yolopreneur' geeft Karen Dendas tips om misbaar te worden als ondernemer en je team te laten schitteren in hun job.
Om een duurzaam en schaalbaar bedrijf te bouwen moet je als ondernemer misbaar worden. Want als je in te veel processen betrokken bent, gaat er groeipotentieel verloren. Daarom is het belangrijk om een organisatiestructuur aan te brengen, kennis over te dragen, te delegeren en te automatiseren. En dat brengt uitdagingen met zich mee. Want je wilt toch ook de controle behouden? Een stap terugzetten uit je operationele rol vraagt tijd én prioriteit. Het HERO-model in dit boek leert je stapsgewijs om dit doel te bereiken.
Boek jij alvast jouw eerstvolgende vakantie? Want voor je 't weet ben ook jij een #yolopreneur!
Karen Dendas is een techpreneur met vijftien jaar ondernemerservaring. Als cofounder van Datalink heeft ze jarenlang onderzocht hoe digitale tools de groei van bedrijven kunnen versnellen. Ze ontwikkelde Teamify, een SaaS-tool om kennis te borgen zodat organisaties kunnen opschalen, verkopen of een franchise uitbouwen.
Dag Karen, in je boek geef je een beetje prikkelend een statement voor jezelf overbodig te maken als ondernemer. Is dit voor veel ondernemers een uitdaging?
Absoluut. Veel ondernemers starten hun bedrijf omwille van de vrijheid die het zelfstandige statuut biedt of vanuit een grote passie voor hun vakgebied. Dat blijkt uit verschillende statistische bevragingen. Hoewel er uitzonderingen zijn, draaien veel bedrijven, zeker in de beginfase, volledig rond de oprichter. Hun sterke betrokkenheid draagt bij aan het succes van het bedrijf, maar maakt het tegelijkertijd lastig om afstand te nemen van hun centrale rol naarmate het bedrijf groeit.
Het onmisbare middelpunt zijn van je bedrijf is echter geen duurzame situatie. Stel je voor dat jou als ondernemer iets overkomt: dan wil je toch dat je bedrijf blijft voortbestaan? Loslaten en delegeren kan aanvoelen als het verliezen van controle, terwijl afstand nemen juist noodzakelijk is als je je bedrijf groter wilt maken dan jezelf.
Wat krijg je ervoor terug als je jezelf positief overbodig maakt?
Eerst en vooral tijd om strategisch te werken aan de toekomst van je bedrijf én te genieten van het leven ernaast. Positief overbodig worden begint met een reflectie over je ideale rol. Wil je als vakexpert meewerken in je bedrijf? Helemaal prima, maar bekijk dan welke andere taken je kunt overdragen aan een vast of freelance team. Schitter je eerder als je bezig bent met de toekomststrategie en groei? Dan maak je jezelf positief overbodig op operationeel niveau. Door ruimte te creëren om uit je bedrijf te stappen, kun je andere opportuniteiten vastnemen. Voor mij was dat het verwezenlijken van een lang uitgestelde bucket list, waaronder reizen maken, een tweede bedrijf starten en uiteindelijk ook een managementboek schrijven. 😉
Door jezelf misbaar te maken, geef je ook je bedrijf en je team veel meer groeikansen. Ga je verantwoordelijkheden delegeren, dan groeit de zelfstandigheid van je team en kun je hen ruimte geven voor nieuwe initiatieven. Zo heeft onze verantwoordelijke voor de cyberveiligheid van onze datacenterinfrastructuur een nieuwe monitoringtool geïntroduceerd met een kostenbesparing van 20% tot gevolg. Ga je repetitief werk automatiseren, dan zorg je voor winstmaximalisatie en nieuwe investeringsmogelijkheden. We hebben een tijdje terug ons wagenpark vernieuwd en geïnvesteerd in elektrische wagens voor het team dankzij de kostenbesparing die een goed ERP-systeem heeft gecreëerd. Ga je tenslotte een handboek over je bedrijf documenteren, dan kun je een succesvol concept makkelijker opschalen.
Heb je dat zelf ook toegepast binnen jouw bedrijf?
Zeker, ik heb YOLOpreneur geschreven als ervaringsdeskundige. Ik vertrek vanuit mijn eigen ondernemersreis, waarin we van een start-up naar een scale-up zijn geëvolueerd en waarin mijn rol is veranderd van micromanager naar een misbare ondernemer. Dit betekent niet dat ik er nooit meer ben; ik heb vooral duidelijk gemaakt in welke rol ik de grootste impact kan hebben, en daar focus ik me nu op. De afgelopen jaren werkte ik 4 dagen per week, en reserveerde ik één dag per week voor nieuwe projecten. Dit jaar ben ik nog 1 dag per week op de werkvloer.
Je werkt aan de hand van het HERO-model. Wat houdt dat precies in?
Jezelf operationeel misbaar maken begint met het helder maken van de structuur van je bedrijf en je rol als ondernemer. Vervolgens kijk je naar wat je kunt delegeren, documenteren en automatiseren. En daarvoor heb ik het HERO-model ontwikkeld.
Eerst moedig ik de lezer aan om een helicopterview te nemen (de H van HERO) door de bedrijfsidentiteit, -structuur en toekomststrategie op papier te zetten. De E van HERO staat voor eigenaarschap geven: welke activiteiten die jij als ondernemer nu nog doet, kun je overdragen aan anderen? De derde stap is kennis documenteren in richtlijnen (de R van HERO). Dit gebeurt in de meeste kmo’s niet. Kennis blijft in het hoofd van de ondernemer zitten, en soms bij enkele sleutelmedewerkers, wat risico’s met zich meebrengt. Stel je maar eens voor dat jou iets overkomt of dat je langdurig uitvalt. De O van HERO staat voor ondersteunende tools. Hiermee wil ik aanmoedigen om repetitief werk te automatiseren, maar ook tools te ontwikkelen die processen versnellen, zoals modelsjablonen, scripts en checklists.
Lever je ook concrete tips en tools in je boek?
Ja, YOLOpreneur is een doe-boek. Ik vermijd academische taal en theoretische modellen waarbij je nog moet zoeken naar de vertaalslag naar de werkvloer. Elk hoofdstuk uit het HERO-model sluit ik af met direct toepasbare tips en een rubriek ‘aan de slag’. Mijn missie is geslaagd als iedere lezer iets uit het boek kan toepassen in hun eigen bedrijf.
Nog een ultieme tip voor ondernemers?
Ga op zoek naar jouw ‘zone of genius’. In welk domein kun jij de grootste impact maken voor je bedrijf? Waar krijg jij veel energie van? Focus vooral daarop om je bedrijf te laten groeien. Zoek naar mensen die complementair zijn op jouw skills en die graag de taken oppakken waar jij minder energie van krijgt. 😊
Win een boek
Als Artemis-lid kun je het boek van ‘YOLOpreneur’ winnen.
Uit de inzendingen hebben we 3 winnaars geloot. Zij werden persoonlijk verwittigd.