Boeken van betekenis
Thea Bombeek bijt de spits af van deze nieuwe rubriek met de voorstelling van een boek dat voor haar van grote betekenis is in haar leven en werk. Haar boek: 'De nagelaten geschriften’ van Etty Hillesum
Het boek van betekenis van Thea: 'De nagelaten geschriften’ van Etty Hillesum
Het boek dat met voorsprong de grootste impact had en heeft op hoe ik mijn job als coach en trainer invul, zijn ‘De nagelaten geschriften’ van Etty Hillesum.
Etty was een 27-jarige Joodse die op aanraden van haar therapeut vanaf 1941 een dagboek bijhield. In volle oorlogstijd, in het Amsterdam, waar Joden steeds openlijker vervolgd werden, getuigde zij over haar geestelijke groei. Ondanks mogelijkheden om haar lot te ontlopen, koos Etty ervoor naar Westerbork te gaan omdat ze bij haar volk wilde zijn. Ze stierf in 1943 in Auschwitz. Voor mij is ze wat mijn vader een ‘bronmens’, iemand die me door zijn/haar handelen oproept om de best mogelijke versie van mezelf te worden .Wat me het meest inspireerde was haar boodschap van niet haten en haar betrokken en welwillende manier om anderen tegemoet te treden.
Lang voor ik zelf coach was, las ik ‘Het verstoorde leven’, een bloemlezing uit haar dagboeken. Ik was gefascineerd door de eerlijkheid waarmee ze in de spiegel keek, zowel in het mooie als in het lelijke en haar oprecht verlangen om klaarheid te krijgen in zichzelf. Ik wilde meer weten en las haar complete nagelaten geschriften en wat anderen over haar schreven. Door haar ben ik Rilke beginnen lezen. Ik herlees haar dagboeken nog regelmatig, recent nog tijdens de lockdown. In haar zoektocht naar zichzelf herken ik me helemaal maar ook in haar diep verlangen om mensen in contact te brengen met hun innerlijke bronnen. Zelf beschouw ik het als mijn missie om cliënten via kunst – ik ben kunsthistorica – in voeling te brengen met hun innerlijke schoonheid en hen zo in staat te stellen hun potentieel voluit te beleven.
Toen ik jaren later de stap naar zelfstandig coach en trainer zette, waren de dagboeken van Etty mijn grootste inspiratiebronnen over het type coach en persoon dat ik wilde zijn en ben. Wat me fascineerde was dat ze voortdurend twee sporen bewandelt, namelijk van zelfreflectie en ‘het werk dat je aan jezelf verrichten moet’ voordat je met anderen op weg kan gaan, en de voortdurende wisselwerking tussen beiden. Dat sluit aan bij wat me bijbleef uit mijn eerste coachingsopleiding: ‘Je kan maar een goede coach zijn als je een goede cliënt bent!’
De milde en mededogende manier waarop ze anderen nabij is en ‘hun verhaal leest’ inspireert me om de veilige ruimte te creëren waarin de ander zichzelf kan zijn. Ook de grote dankbaarheid om de vele ontmoetingen met mensen met verschillende achtergronden en culturen herken ik. Het volgende citaat vast dit perfect samen:
‘Hier is het begin, het allereerste begin: het ernstig nemen van zichzelf en ervan overtuigd zijn dat het zin heeft zijn eigen vorm te vinden. En dit is ook voor het werk dat men aan medemensen verrichten kan: ze steeds terug te drijven naar zichzelf, ze op te vangen en tegen te houden op de vlucht voor zichzelf en ze dan aan de hand te nemen en terug te voeren naar de eigen bronnen.’ (De nagelaten geschriften, pag. 418 Uitgeverij Balans, derde herziene druk, 1991).
Thea Bombeek
Wie is Thea Bombeek?
Thea Bombeek is werkzaam als zelfstandige coach en trainer voor leidinggevenden, die beter willen presteren en hun teams motiveren. Ze schreef een eigen boek en geeft lezingen rond welzijn op het werk.
Thea is lid van Artemis DNA (Dendermonde-Ninove-Aalst)
Speciaal voor Artemis geeft ze 3 gesigneerde exemplaren weg van haar boek: ‘Hoe overleef ik mijn collega’s: tools voor zelfvertrouwen op het werk.’ Maak kans op één van de boeken.