Gastcolumn door Veerle Wullaert: Vrouwen en achteruitkijkspiegels

Om vooruit te komen is het soms goed om ook achteruit te kijken. Veerle Wullaert is auteur van de eerste gastcolumn van Artemis nieuws. Ze is familie- en relatietherapeut én adviseur familiebedrijven.

1 Artemis nieuws2

Na de theaterproductie ‘Dochters van ondernemers’ heb ik, op hun vraag, met de vier dochters meegewerkt aan de gelijknamige podcast. De theatervoorstellingen worden trouwens hernomen in 2022, een absolute aanrader! De podcast verdient op zich al onze aandacht, maar ik wil het hebben over een effect ervan. Het laat veel mensen die in een ondernemersomgeving zijn opgegroeid niet onberoerd.

Zo kreeg ik een e-mail van een 75-jarige dame die de podcast gehoord had: “… Nooit heb ik woorden kunnen vinden voor wat ik voelde als ‘meewerkende echtgenote’. Vandaag komen er onverwachts dikke tranen tevoorschijn … Ik schrijf u omdat ik geloof dat ondernemers perspectief kunnen creëren voor onze planeet, en hoop op mijn leeftijd nog iets te kunnen bijdragen aan de huidige generatie. Als vrouw had ik in het begin geen statuut maar wel zware verantwoordelijkheden. Belangrijke beslissingen nam ik altijd samen met mijn man die dan wel als zaakvoerder optrad. Na zoveel jaren kon ik uiteindelijk een volwaardig statuut bekomen maar met zware financiële gevolgen. Uit angst daarvoor ben ik dan maar halftime gaan werken als bediende in een sportclub. Het was voor mij vooral erg moeilijk om te leven en te werken zonder zicht op de werkelijke kost en opbrengst. Een jaarlang sparen en pas na de jaarafrekening weten of het jaar goed of slecht is geweest. Ik had geen enkel idee van mijn eigen waarde, of ik ooit een ‘opbrengst’ zou kunnen betekenen en mijn familie zo helpen groeien. Ondanks alles, heb ik ook heel mooie herinneringen. En voor geen cent zou ik voor een ander leven kiezen. Ik blijf er zeer trots op dat onze bvba zo lang voor regelmatige inkomsten heeft gezorgd voor vijf families …”

Weken later zat ik in gesprek met Isabelle, een cliënte. Ze zei mij dat ze bereid was haar internationale carrière op te geven om het familiebedrijf te versterken. Niet als ‘ik kom mijn man helpen’ maar als ‘wij gaan samen ondernemen op basis van goede afspraken’. Ik dacht aan de vrouw haar schrijven en vertelde het verhaal. Isabelle voelde met de vrouw mee en was nog meer vastberaden om het anders te doen. Durven we, uit respect voor de vorige generatie vrouwen en moeders, in de achteruitkijkspiegel kijken om erover te waken dat we het in de toekomst beter doen? Om vooruit te komen is het soms goed om ook achteruit te kijken.

Meer info over de podcast ‘Dochters van ondernemers’

Home foto red

Wie is Veerle Wullaert?

Veerle Wullaert werkt al meer dan 30 jaar als erkend familie- en relatietherapeut én adviseur familiebedrijven (EHSAL). Zij vindt het fascinerend om vast te stellen tot wat families en koppels in staat zijn als zij de krachten bundelen. Het onverzettelijk geloof in die kracht, is wat haar drijft. Ook in de moeilijke situaties.

Veerle is lid van ARTEMIS Antwerpen-Mechelen.

www.veerlewullaert.be