Gastcolumn Sabine Erspamer: Kwetsbaarheid als kracht in de leiderschapswereld
Kwetsbaarheid creëert verbinding, samenhorigheid en vooral vertrouwen, zegt Sabine Erspamer. Ook in je ondernemerschap.
Kwetsbaarheid als kracht in de leiderschapswereld
Een paar dagen geleden vertelde ik een vriendin dat ik een gastcolumn mocht schrijven over het onderwerp kwetsbaarheid. "Daar is al zoveel over gezegd," zei ze. "Er zijn al talloze boeken, verhandelingen en essays over geschreven. En wat wil je daar eigenlijk mee bereiken? Mensen moeten in deze onzekere tijden sterk zijn en zich niet overgeven aan geklets en zelfmedelijden."
Dat heeft me aan het denken gezet. Enkele dagen later zag ik een video van Nightbirde, een jonge Amerikaanse zangeres die ondanks haar kanker op het podium stond en voor een groot publiek een nummer zong. Haar omstandigheden waren de belichaming van kwetsbaarheid: ernstig ziek en met een onzekere toekomst. Haar boodschap daarentegen was de belichaming van kracht: alle tegenslagen trotseren en precies dat doen wat je je voorgenomen hebt. Alles op alles zetten om je doel te bereiken en het gewoon te doen.
Wat heeft dit te maken met de wereld van leiderschap en ondernemerschap? Alles.
Kwetsbaarheid maakt ons toegankelijker voor andere mensen. In mijn tijd als directeur liet ik in het begin niets door mijn façade heen dringen. Het was normaal voor mij om elke tegenslag te weerstaan en niet te laten merken dat ik diep teleurgesteld was als het niet goed ging. Je laten gaan en negativiteit naar kantoor brengen, helpt natuurlijk niet. En iedereen moet uiteraard zelf beslissen, wat men met collega's over zichzelf deelt. Maar ik was zeer verrast toen ik merkte dat mijn team op een gegeven moment opener, toegankelijker en productiever (!!) werd. Dat gebeurde precies toen ik liet zien dat nederlagen mij ook raakten. Het versterkte de teamgeest toen ik aan de lunchtafel vertelde dat mijn weekend als bonusmama soms moeilijk was. Het hielp teamleden met een kankerdiagnose te horen dat ik zelf een ernstige ziekte in mijn kindertijd heb overleefd. En het gaf hen moed te horen dat een tegenslag je sterker kan maken.
Al deze dingen hebben collega’s uit mijn team aangemoedigd om voor zichzelf op te komen – voor alle facetten die we in het leven verzamelen. En ik heb hen ondersteund om kracht te putten uit vermeende dieptepunten, daaruit te leren, weer op te staan en uitdagingen aan te gaan.
Is dat niet wat we vandaag de dag nodig hebben om echt succesvol te zijn? Voor jezelf opkomen, zowel voor de donkere momenten van het leven als voor de hoogtepunten? Het delen van Nightbirdes video op LinkedIn heeft mijn gedachten bevestigd: mensen voelen zich geïnspireerd door menselijke verhalen. Kwetsbaarheid creëert verbinding, saamhorigheid en vooral vertrouwen. Het maakt van ons de spannende en veelzijdige persoonlijkheden die de wereld vandaag nodig heeft. Bij onze uniciteit horen ook momenten van zwakte en onzekerheid. Deze te benoemen en te confronteren, helpt enorm om vooruit te komen. Kwetsbaarheid is dus niet jezelf onder te dompelen in zelfmedelijden, maar een moeilijkheid te erkennen, het onderwerp aan te pakken en weer een stukje te groeien.
Het fragment van Nightbirde kan je hier bekijken.
Wie is Sabine Erspamer?
Sabine werkt met leidinggevenden die hebben ontdekt dat ze een groot deel van hun geluk zelf in de hand kunnen nemen. Als business coach en leiderschapstrainer behoren vooral directeurs, ondernemers en leidinggevenden tot haar klanten. Uit eigen ervaring kent ze de valkuilen van het management. Ze werd zelf al op 30-jarige leeftijd managing director, een carrièremove die haar sterk heeft beïnvloed. Naast haar zelfstandige activiteiten heeft ze samen met een collega de New Performers Factory opgericht. Samen bieden ze leiderschapstrainingen aan in Antwerpen, München (Duitsland) en de Dolomieten (Italië).
Sabine is lid van Artemis Antwerpen -Mechelen